[ strona główna ]

Czynniki ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się dietą wysokotłuszczową

Informacja ze strony: www.cmdik.pan.pl

    Celem badań była ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się tzw. "dietą Kwaśniewskiego". Ta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodną i szkodliwą dla zdrowia - chociaż nie opublikowano żadnych badań dotyczących jej wpływu na organizm ludzki. Grupę badaną stanowiło 30 zdrowych mieszkańców Częstochowy (17 kobiet, 13 mężczyzn, wiek 50,6±2,9 lat), które oświadczyły, że stosują "dietę Kwaśniewskiego" od co najmniej 1 roku (średnio przez 5,0±0,5 lat). W surowicy osób badanych stwierdzono podwyższony poziom kwasu beta-hydroksymasłowego (289±44 mM/L), bardzo wysokie stężenie cholesterolu całkowitego (282±9 mg/dL) i cholesterolu LDL (192±8 mg/dL), ale zarazem wysokie stężenie cholesterolu HDL (69±3 mg/dL) i niski poziom triglicerydów (103±8 mg/dL) oraz glukozy (89±1 mg/dL). Stężenia insuliny (6,5±0,7 mU/mL), homocysteiny (10,5±0,6 mM/L) i białka C-reaktywnego (2,7±0,8 mg/L). Stężenie triglicerydów było ujemnie skorelowane z poziomem cholesterolu HDL (r=-0,54, P=0,004), a dodatnio z poziomem insuliny (r=0,75, P<10exp-5). Chociaż w badanej grupie cholesterol całkowity i cholesterol HDL były wyraźnie podwyższone, to godne podkreślenia jest, że były to jedyne zwiększone czynniki ryzyka miażdżycy w grupie badanej. W wyniku podwyższonego cholesterolu HDL współczynnik aterogenności (iloczyn [cholesterol całkowity]/[cholesterol HDL]) wynosił u osób badanych 4,2±0,2, co nie wskazuje na zwiększone zagrożenie miażdżycą. Podsumowując, omówione badania nie potwierdzają hipotezy o miażdżycorodności "diety Kwaśniewskiego".

Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN Zakład Farmakologii Doświadczalnej 02-106 Warszawa, ul. Pawińskiego 5 tel. (48-22) 6685250, fax (48-22) 6685532

[ strona główna ]