[ strona główna ]

Ewa Bednarczyk-Witoszek w Cieszynie 01.12.2005 r.

kliknij aby powiększyć
Autorka podczas
prelekcji
kliknij aby powiększyć
W czasie podpisywania
autografów
kliknij aby powiększyć
Trzeba było czekać,
kolejka była duża
kliknij aby powiększyć
Nie zawiedli stali bywalcy
i goście z Ustronia

Fragment książki Ewy Bednarczyk-Witoszek "Dieta Optymalna co powinniśmy jadać, a czego powinniśmy unikać"

"...Jeżeli przeanalizujemy opisane we wcześniejszych rozdziałach systemy dietetyczne, możemy zauważyć słuszność każdego z nich. Należy zwrócić uwagę na słabo zaakcentowane kwestie w każdym opisanym systemie dietetycznym. Dieta bez zbóż jest dobra...na jakiś czas. Nie jestem jednak zwolennikiem jadania pieczywa codziennie. Po miesiącu bez chleba, syci mniejsza ilość tego produktu, chleb je się wtedy powoli, smakując każdy kęs. Nie wiem czy życie bez zbóż (system taoistyczny) jest lepsze od mojej propozycji jadania zbóż, co 7 dni lub rzadziej. Co jest bardziej szkodliwe, mleko czy zboża? Osoby z "chorobami pastwiskowymi" mają nawyki jadania zbóż, osoby z "chorobami korytkowymi" mają nawyki jadania produktów mlecznych. Warto weryfikować swoje nawyki. Dieta wegańska nie dostarcza niezbędnych, egzogennych aminokwasów, które są tylko w produktach zwierzęcych. Aminokwasy te potrzebne są w okresie wzrostu. Recykling (wykorzystywanie zniszczonych komórek) możliwy jest w warunkach bez nadmiarów pożywienia. Dieta optymalna zapewnia prawidłową ilość węglowodanów, powoduje poprawę sprawności mózgu, likwiduje choroby spowodowane nadmiarem białka i węglowodanów. Trzeba jednak rozróżnić śmietanę (jako czynnik sprzyjający "przedawkowaniu" produktów mlecznych i czynnik mający wpływ na metabolizm węglowodanów; czytaj dalej) od smalcu, którym trudno się przejeść, choć wielu optymalnych nadużywa wieprzowiny. Kurcze nóg, "choroby z przewiania" to objawy wg Medycyny Dalekiego Wschodu nadmiaru elementu wody (smalec, wieprzowina) i niezrównoważony element drzewa. Powinny być likwidowane pokarmami elementu ognia i ziemi. Można zastosować węglowodany w kolorze czerwonym (element-ogień) i żółtym (element-ziemia) albo zaprzestać codziennego spożywania wieprzowiny. Z punktu widzenia biochemii, kurcze nóg są objawem względnego niedoboru węglowodanów. Wychodząc naprzeciw wszystkim opisanym systemom proponuję stworzyć nowy, łączący wszystkie powyższe. Trudno dobowo na nim o nadmiar węglowodanów, a przy odrobinie wyobraźni nawet makrobiotyk na nim skorzysta. Nowy system nadaje się dla optymalnych, którzy uzyskawszy zdrowie na diecie optymalnej, nie wyleczyli się jednak z wszystkich chorób. Nowy system nie nadaje się dla osób codziennie jadających chleb. Choć literatura donosi... ..., że szkodliwość jadana raz dziennie wywołuje mniejszą szkodę niż ta jadana dwa i trzy razy dziennie. Dla tych, którzy nie schudli mimo stosowanych opisanych wcześniej diet trzeba powiedzieć, że nawyki (nawykowo jadany pokarm jest jadany codziennie lub, co drugi dzień, często kilka razy dziennie; mało prawdopodobnym jest, by pokarm jadany, co trzeci dzień był przyczyną choroby, ... ... pojadania zwykle glutenu i zbóż i powroty do jadania zbóż, za częste, za obfite są przyczyną efektu jo-jo. Schudnięcie (i przytycie) może utrudniać nawyk jadania codziennie lub, co drugi dzień produktów mlecznych. Te dwie grupy pokarmowe, produkty mleczne i zboża, dlatego są szczególnie weryfikowane, ponieważ są nadużywane. Osoby pragnące schudnąć powinny pamiętać by smakować nawyk rzadko, co 4-7dni, lub jeszcze rzadziej. Dla niecierpliwych polecam trzydniowy "post" warzywny (dni 19-21) po którym znacznie mniej chce się jeść..."

[ strona główna ]